Wheel of life

  1. Home
  2. Uncategorized
  3. Artikel detail
Wheel of life

‘Ik kan geen open vragen beantwoorden want ik heb Asperger’. Ik keek mijn nieuwe stagiaire aan en zweeg.  Ik had al vaker opmerkelijke uitspraken gehoord van mijn stagiaires. Omdat ik jongeren met Autisme en ADHD al eerder met succes door hun stage naar een diploma had begeleid, kreeg ik heel vaak jongeren met deze kenmerken toegewezen. Maar deze opmerking was nieuw.  Zo begon voor mij een van de lastigste maar ook leukste stageperiodes die ik heb meegemaakt. En ook deze jongere ging uiteindelijk met een mooi diploma de deur uit. En hoorde ik later dat hij een jaarcontract had gekregen. Als ik aan mijn stagiaires vroeg wat het meest opvallende aan mijn aanpak was, kreeg ik als antwoord ‘Jij ziet Autisme en ADHD als kenmerken, niet als een label’. En zo is het ook. Ik zie de mogelijkheden, niet beperkingen.

Ik ben inmiddels 65 jaar en met vroegpensioen maar wil mijn talenten en ervaringen niet verloren laten gaan. Jongeren komen extra obstakels tegen in deze tijd en zeker jongeren met Autisme en ADHD. Ze voelen dat ze anders zijn en anders herinnerd de omgeving hen er wel aan.  Als ouder van een zoon met Autisme en ADHD heb ik deze pijn zelf gezien en ervaren en begrijp jullie.  Door mijn coaching krijg je nieuwe inzichten in jezelf. En kun je beter omgaan met negatieve reacties van anderen.

Soms is het snel duidelijk waar de hulpvraag  ligt en kan coaching beginnen. Maar soms zijn er meerdere dingen die aandacht vragen en is het lastig te bepalen welke hulpvraag als eerste aan bod moet komen. Tijdens mijn coachopleiding heb ik daarom samen met een studiegenoot een op jongeren gerichte “wheel of life” gemaakt (zie foto).

Na een eerste kennismaking met een nieuwe coachee vraag ik  om deze  in te vullen. Hoe meer tevreden ze zijn over een gebied, des te hoger de score in het wiel en omgekeerd wordt ontevredenheid vertaald naar een lage score. Ben je tevreden met weinig geld per maand, dan kies je bij financiën  voor een hoge score. Maar wil je graag veel geld per maand kunnen besteden en heb je die niet, dan kies je voor een lage score.  Na het invullen van het wiel kies jij het gebied waar de aandacht naar toe moet gaan, daar ben jij gemotiveerd voor.

 

En moet je dan uitgebreid gaan praten over het gebied waar je ontevreden over bent? Dat kan, maar het hoeft niet. Bij het coachen met NLP technieken hoeft dit vaak niet. NLP is een verzameling technieken die je in staat stellen of effectief te communiceren met jezelf en met anderen.

 

Hoe gebruik ik NLP technieken in mijn sessies?

Wat we zien is gedrag, maar wat erachter zit, zijn overtuigingen.  NLP onderzoekt deze overtuigingen en vervangt negatieve overtuigingen door positieve overtuigingen. Neem de overtuiging “Autisme is een handicap”. En door oefeningen waarbij niet alleen het bewuste, maar ook het onbewuste brein wordt betrokken, kan deze vervangen worden door een nieuwe overtuiging ‘Autisme is een kenmerk’.  Het woord “Autisme” veranderd niet, maar wel de invloed op het gedrag van de jongere.  Mijn eigen overtuiging is dat jongeren en volwassenen met Autisme hele positieve eigenschappen hebben waar iedereen van kan profiteren.  Tijdens mijn periode van ruim 10 jaar als stagebegeleider heb ik veel onzekere jongeren met autisme zien veranderen in zelfverzekerde, gediplomeerde jongeren – nog steeds met Autisme – maar wel met een mooi diploma.

 

Wil je meer weten, zoek mij dan op via de website www.doehetsamen.org . Je kunt mijn profiel vinden met mijn naam en de trefwoorden “jongerencoach” en NLP-practitioner”. Daar staat ook meer in detail wie ik ben en wat mijn vaardigheden zijn

Het fantastische initiatief van deze website maakt het voor jou mogelijk om laagdrempelig en snel hulp te krijgen nu de reguliere zorg voor nog langere wachtlijsten kent. Maar jij het NU hulp nodig.

Ik woon in de regio Rotterdam, maar het ik kan je ook online coachen. Gewoon in je eigen omgeving waardoor je je makkelijker op je gemak voelt. En voor de duidelijkheid: Net als tijdens een reguliere sessie, is alles wat je mij verteld strikt vertrouwelijk.

Deze hulp is gratis, maar ik mag slechts een paar uur per week via dit platform hulp verlenen. Wacht dus niet te lang met reageren. Kijk op de website en neem contact met mij op.

Waarom wachten op een wachtlijst tot je aan de beurt bent als je nu geholpen kan worden?

Theo van Noort, Jongerencoach en NLP practioner.

claudia

Auteur Sinds: 08/07/2020

Laat Je Reactie Achter