STARTEN MET MEDITEREN

  1. Home
  2. Emotioneel Welzijn
  3. Artikel detail
STARTEN MET MEDITEREN

 

Hoe ga ik starten met mediteren? Waar moet ik beginnen? En waar haal ik de tijd vandaan? Ik moet al zoveel doen. En hoe vaak moet ik dan mediteren? En hoe lang? Eén van mijn gezegdes is:

“Hoe minder tijd je hebt om te mediteren, des te meer moet je het doen”.

Wellicht is je opgevallen hoe vaak het woord ‘moeten’ is gebruikt in de zinnen hiervoor. Zodra iets een moeten is, dan ligt er al druk op. Ik nodig je uit om meer te ‘ont-moeten’. Neem om te beginnen eens tijd om jezelf te ontmoeten.

Tijd maken voor mediteren

Tijd is een kostbaar bezit, waarvan niemand ooit de eigenaar zal zijn. Het gaat er alleen om wat je met de tijd doet. Iedereen heeft tijd om te mediteren en kan dus starten met mediteren. Als jij het tegendeel beweert, dan heb je je prioriteiten niet op orde. Dat klinkt misschien hard, maar dat is kenmerkend voor de waarheid. Wat is er nóg belangrijker dan goed voor jezelf zorgen en je lichaam en geest geven waar het zo naar verlangt? Wellicht eten, slapen en ademhalen. Dat vult meestal geen 24 uur en je kunt zelfs tijdens deze activiteiten mediteren. Hoe efficiënt wil je het hebben? Denk aan mindful eten, bewust ademhalen en slaapmeditatie. Smartphones zijn geen eerste levensbehoefte. Gemiddeld zit je zo’n 2,5 uur per dag op je telefoon. Als je ergens tijd wil winnen om een gezondere bezigheid te kiezen, dan weet je waar het te zoeken.

 

“ALL WE HAVE TO DECIDE IS WHAT TO DO WITH THE TIME THAT IS GIVEN US.”

Gandalff – Lord of the Rings

 

Tijd is er genoeg. Toch heb je niet veel tijd nodig om te starten met mediteren. Ik raad zelf aan om te beginnen met 10 minuten per dag en daarna uit te breiden tot 15 a 30 minuten per dag. Dat lijkt misschien veel als je nog steeds denkt dat je het druk hebt, maar is zo eenvoudig geïmplementeerd. Alleen al van je telefoontijd kun je deze tijd makkelijk afsnoepen. Mocht jouw Mind jou ervan overtuigen dat je écht geen tijd kan vrijmaken, omdat je het lastig vindt om andere dingen los te laten, sta dan simpelweg een kwartiertje eerder op. De energie die je krijgt van meditatie is zeer waarschijnlijk meer dan het kwartiertje slaap. En weet je, de meeste mensen slapen eerder te lang dan te kort. Dus geen zorgen.

 

De positieve effecten van meditatie vrijwel direct voelbaar zijn, maar ik moedig je aan om minimaal 30 dagen door te gaan voordat je oordeelt of het een blijvertje is. Dan is de kans dat je nog zonder wil namelijk verwaarloosbaar klein.

 

Tips voor begeleide meditaties

Mijn favoriete meditatieapps

Zelf heb ik voldoende aan twee apps op mijn telefoon. Deze deel ik graag met je. De meest veelzijdige en wereldwijd meest gebruikte app is Insight Timer. Groot voordeel van deze app is de prijs (het is gratis), de hoeveelheid van de meditaties en meertaligheid. Ook zit er een meditatie timer in de app, waardoor je zelf in stilte kan mediteren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt je zoekresultaten uitgebreid filteren op onderwerp, soort, stem (man/vrouw), begeleidingstype, populariteit, lengte, taal en achtergrondmuziek. Je kunt ook kiezen om een betaald account te nemen. Hiervoor krijg je toegang tot cursussen, offline luisteren, extra afspeelopties en hoge kwaliteit audio. Als ik een nadeel moet bedenken, dan is het dat het hooguit wat keuzestress kan geven. Hier vind je de meditaties van iNNerControl op Insight.

 

Een andere absolute aanrader is de app Meditation Moments. De app is volledig in het Nederlands (al is er wel een Engelse variant in de maak). Dit is de app van Michael Pilarczyk. De app is visueel oersterk en bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt. Een groot voordeel is dat de app prachtige muziektracks heeft. De app wordt zeer actief bijgewerkt en uitgebreid. De app is wel betaald (na een korte proefperiode), maar dat is het absoluut waard. De stem van Michael Pilarczyk is voor de meeste mensen heerlijk, maar ik hoor ook dat mensen liever een andere stem zoeken. Dat zul je zelf moeten ervaren. Als hij jou niet bevalt of je zoekt meer afwisseling in stemmen, dan is Insight Timer de betere keuze. Je kunt ook (zoals ikzelf) beide apps installeren en lekker afwisselen.

 

Andere apps om te mediteren

Hoewel ik zelf voorkeur heb voor de twee bovenstaande apps, noem ik nog een Engelse en Nederlandse variant om te proberen. Iedereen is immers anders. Een populaire Engelse tegenhanger van Insight Timer is de app Headspace. Het grote nadeel van deze app vind ik de hoge kosten. Na een korte proefperiode betaal je zon 13 euro per maand. Dat is zo’n 4 keer zo duur als de betaalde versie van de Insight Timer app, die ook nog eens veel meer meditaties aanbiedt.
Wat betreft de Nederlandse markt, is er in mijn ogen niets wat de kwaliteit van Meditation Moments evenaart. Voor mensen die kennis willen maken met Mindfulness, heeft VGZ een leuke Mindfulness coach app (Nederlands). Een prima app voor Mindfulness, maar voor diepere en meer veelzijdige meditaties gebruik ik liever een andere app.

 

Live meditaties

Naast apps zijn er meer plekken waar je terechtkunt voor meditaties. Denk aan YouTube en Facebook. Voordeel van deze kanalen is dat er regelmatig live sessies (vaak gratis) worden aangeboden. Energetisch gezien kan een live meditatie een sterk effect hebben. Al is het omdat er een beleving en gevoel van samenzijn is. Daarnaast is al vaker aangetoond dat bij grote wereldwijde meditaties een significante teruggang wordt gezien in criminaliteit en geweld. Toeval? Ik zou zeggen, ervaar het zelf!

 

Elke maand heeft iNNerControl een live meditatie met een wisselend thema, van omgaan met pijn tot aan je levensdoel vinden. Van stiltemeditaties tot aan krachtmeditaties. Deze meditaties zijn live te volgen via Youtube. Ook zijn de meditatie later terug te luisteren. De eerstvolgende live meditatie is op 22 februari om 20:30 uur. Door de kanalen van iNNerControl te volgen, kun je zien wanneer er andere live meditaties zijn. Daarnaast blijf je op die manier op de hoogte van meer interessante content over mentale en fysieke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

Tip: Lees het volledige blog over mediteren op de website.

Naast (live) meditaties biedt iNNerControl onder andere ook coaching aan. Tijdens de coaching worden speciale Meditatie- en visualisatietechnieken toegepast om jou nog sneller resultaat te laten behalen. Als je geïnteresseerd bent in wat iNNerControl voor jou kan betekenen, neem dat vooral een kijkje op de website. Of bekijk het persoonlijke profiel op het platform van DoeHetSamen.

 

Laat Je Reactie Achter