Soms ….. plak je ze liever achter het behang.

  1. Home
  2. Uncategorized
  3. Artikel detail
Soms ….. plak je ze liever achter het behang.

Het zal toch niet waar zijn? 

Niet opnieuw een Lock down waarbij de kinderen thuis zijn van school?!

Normaal gesproken gaat je kind een flink aantal uren op een dag naar school en heb jij je handen vrij om te doen wat belangrijk is voor jou.

Hierdoor kun je je zelf ook weer een beetje opladen.

Nu je meer aan huis gebonden zit en je kind dus meer om je heen is kan het zijn dat je energie afneemt.

Dit kan ‘m zitten in de hoeveelheid activiteiten die je te doen hebt, het kan echter ook zitten in de manier waarop je met elkaar in gesprek bent. Als de communicatie tussen jou en je kind niet lekker gaat, slurpt dat energie.

Hieronder staan drie voorbeelden van energie-slurpers.

Ken je dat, dat je je kind verteld wat het moet doen en dat het lijkt alsof je tegen dovemans oren praat? Dagelijks vind je de schooltas van je kind in het halletje bij de voordeur. Zeker als jij thuiskomt met je armen vol boodschappen zie je niet wat er allemaal op de grond ligt. Je wilt dus dat je kind zijn tas aan de kapstok hangt. Al weken probeer je hem dat duidelijk te maken. Je gesprek met hem wordt met de dag langer. Hoe meer jij je best doet, hoe meer het lijkt alsof er niet geluisterd wordt. Om gek van te worden.

Wat gaat er niet goed?

Jij bent aan het praten, praten, praten en je wordt niet gehoord. Het lijkt wel of er kauwgomballen in zijn oren zitten. Het is eenrichtingsverkeer.

Wat kun je doen?

Zeg tegen je kind wat je wil zeggen en sluit af met een opdracht. Houdt het kort.

Bijvoorbeeld: Gabbi, ik zie je tas in het halletje op de grond liggen. Dat stoort me want ik struikel erover als ik met de boodschappen thuiskom. 

Denk jij eens na op welke plek jij je tas kunt leggen of hangen zodat niemand erover valt.

Als je kind dan nog niet in actie komt ga je uitgebreider in gesprek en ga je op zoek naar welk onderdeel van de opdracht hij nog niet begrepen heeft of nog niet kan uitvoeren.

Een ander voorbeeld:

Je kind vertelt jou dat het zich zorgen maakt over de cijfers op school. Jij schiet direct te hulp met tips en adviezen: ‘Je zou beter op kunnen letten in de klas’. ‘Ga thuis wat langer huiswerk maken’. ‘Accepteer dan de bijles die ik je al zo lang aanraad’.

In de antwoorden van je kind lijkt het alsof elke tip van tafel geschoven wordt. Het maakt je moedeloos en machteloos.

Wat gaat er niet goed?

Je vertelt je kind wat hij moet doen om zijn probleem op te lossen. En er gebeurt niets.

Wat kun je anders doen?

Begin met je kind te laten weten dat je het gehoord hebt.

“Je maakt je zorgen over je punten op school”

En het kan zomaar zijn dat het nog meer te vertellen heeft. Geef die kans eerst. 

Vraag pas daarna of het hier iets aan wil doen en of het ideeën van jou wil.

Hiervan gaan de oren om iets te willen horen van jouw goede tips, open staan. Welke tip van jou zou hij wel eens willen proberen? Help hem daarmee op weg. Laat zien hoe hij dat aan kan pakken. Nu is hij gemotiveerd om het te proberen omdat hij weet waar hij het voor doet en niet omdat het van jou moet.

Een laatste voorbeeld:

Door de hoeveelheid zaken die er op een dag moeten gebeuren wil je er soms snelheid in brengen en je richten op de verbeterpunten. 

Hierdoor richt je je op de pindakaas pot die nog open op het aanrecht staat, op de jas die niet aan de kapstok hangt en de sportkleding die nog stinkend in de sporttas zit.

Bij jezelf en je kind druppelt de energie bij een veelheid van dit soort dingen weg.

Wat gaat er mis?

Praten over de dingen die niet goed gaan. Focus op zaken die niet naar wens gaan kost iedereen energie. Soms kun je er niet onderuit en moet het gelijk opgelost worden, pindakaas droogt uit als je de pot open laat staan. Maar andere zaken kunnen best even wachten. De sportkleding kan vanavond ook opgeruimd worden en die jas moet ze zo toch weer aan. Het is belangrijk om deze balans in de gaten te houden. De balans tussen gedrag van je kind wat wel of niet gewenst is en waar jij woorden aan geeft en wat je tolereert en later wel eens ter sprake brengt.

Wat kun je doen?

Je kind laat dagelijks veel gedragingen zien die wel goed gaan. Omdat je er als ouder aan gewend bent benoem je dat niet meer. Voor een goede relatie met je kind helpt het om zo nu en dan iets te benoemen wat goed gaat. Je zult zien dat het dan ook meer gaat luisteren als je een op of aanmerking hebt.

Zeker in tijden zoals nu, dat je minder afleiding buitens huis kunt opzoeken wordt de omgang met elkaar binnenshuis belangrijker.

Laat je niet opjagen, blijf rustig focussen op één actie per moment. 

Blijf gezond en zorg goed voor jezelf.

Vriendelijke groet Maria Simons

Gezinscommunicatie.nl

Laat Je Reactie Achter