Hoe zorg je dat je klaar bent om te werken na je bevallingsverlof?

  1. Home
  2. Relatie / Gezin
  3. Artikel detail
Hoe zorg je dat je klaar bent om te werken na je bevallingsverlof?

Na je bevalling moet je wennen aan je nieuwe leven als moeder. Het kost tijd om kindje te leren kennen en je lichaam is nog volop aan het herstellen. Toch wordt er in Nederland verwacht dat je 10-12 weken na je bevalling weer aan het werk gaat. En niet zomaar aan het werk, de werkgever en collega’s verwachten meestal dat jij weer de oude bent en op volledig aan de slag kan gaan.

Realistisch? Nee! Het leven van een vrouw staat volledig op z’n kop na de komst van haar kindje.

Fysiek herstel

Herstellen van een zwangerschap en bevalling duurt 2 jaar. Na 10 weken zijn veel vrouwen nog niet herstelt. Lekkende borsten, rugpijn, pijn aan perineum, slaapstoornis of lekkende urine komt nog regelmatig voor.

Na 10 weken staat een vrouw nog maar aan het begin van een herstelproces, dat vooral rust en gerichte training vraagt. Volledige lichamelijk belasting is nog niet realistisch: lang staan of zitten kan problemen opleveren, maar ook zwaar tillen en lang wandelen geeft pijnklachten. Ik ken maar weinig tot geen beroepen waarbij je zoveel afwisselt in houding en de mogelijkheid hebt om te rusten, lees: liggen, wanneer jouw lichaam het nodig heeft. Toch is dit wat veel werkgevers van een vrouw verwachten.

In balans

De impact van het krijgen van een kind is megagroot op jouw leven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Opeens heb je een klein, onschuldig mensje in je armen. Hier komen onwijs veel verantwoordelijkheden bij kijken. Het zet je leven op de kop. Geen tijd meer om spontaan de deur uit te gaan, om even te sporten of om zomaar bij vriendinnen langs te gaan. Altijd is je kindje er en heeft het je nodig. Het ritme van slaapjes en voedingen bepaalt je leven. Je bent veel meer aan huis gebonden en bent blij als je ruimte vindt voor een wandeling achter de kinderwagen.

De 10 weken die je krijgt om te wennen aan deze situatie, zijn net genoeg om een nieuw ritme te vinden in je leven, waarin je ook tijd voor jezelf kunt nemen. En dan moet je opeens weer aan de slag. Je moet weer aan het werk en je leven is opnieuw uit balans.

Ondertussen loop jij nog met een slaaptekort van de nachtelijk voedingen. Een niet heel gezonde situatie om weer volledig aan het werk te gaan.

Neem langer verlof

Gelukkig lukt het veel vrouwen om extra verlof op te nemen of het verlof te verlengen met vakantiedagen. Dit geeft je een beetje ruimte.

Verspreiden van de laatste verlofuren is een nieuwe mogelijkheid. Zo ben je misschien al wel eerder aan het werk, maar voor minder uren. Het helpt je te wennen aan de nieuwe situatie, waarin je je werk, je kind en jezelf moet combineren. Het extra verlof van papa, helpt je om de taken meer te verdelen.

Verloskundig advies

Verloskundigen adviseren om de werkdruk, onregelmatige uren en werkbelasting langzaam op te bouwen. Het advies is om na 6 maanden pas op volle kracht aan de slag te gaan. Een mooie manier om weer in je oude rol van werkende vrouw terug te komen. Het geeft je extra tijd om te herstellen en voldoende rust te nemen. Tijd om je lichaam te trainen, zodat je de zware belasting van werken en mama zijn aankan. Het geeft je vooral extra tijd om een balans te vinden, waarin jij en je kindje helemaal tot jullie recht komen. Want uiteindelijk kan je werk belangrijk zijn, maar jij bent nog altijd jouw topprioriteit. Je moet groeien in je nieuwe rol, als werkende moeder. Neem hier de tijd voor. Alleen zo lukt het om tegelijkertijd een leuke moeder, een goede werknemer en jezelf te zijn.

Hoeveel uur ga ik werken na mijn zwangerschap?

Fulltime werken is nauwelijks te combineren met het moederschap of je moet een partner hebben die graag minder gaat werken om voor de kids te zorgen. Vrouwen die het meest tevreden zijn over hun werksituatie, zijn vrouwen die 2,5 tot 3 dagen in de week werken.

Vrouwen die het minst tevreden zijn, zijn vaak hoogopgeleid, hebben een verantwoordelijke baan en werken meer dan 30 uur.

Steun van de partner speelt hierbij ook een rol. Als je partner minder werkt is er meer ruimte voor jou. Een mooi onderwerp voor discussie thuis en op je werk.

De waarde die jij aan je werk hecht speelt ook een belangrijke rol. Bepaald je werk een groot deel van je identiteit? Dan is de kans groot dat het voor jou lastiger is om minder te gaan werken. Het gevolg is dat je meer moeite hebt om een goede balans te vinden. Veel werken betekent immers, minder tijd voor je kind, je huishouden en jezelf.

Mama me-time

Dit wil niet zeggen dat je minder moet gaan werken, omdat je een kind krijgt. Het valt en staat met de efficiëntie waarmee jij je tijd kan indelen. Hoe beter jij weet wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten, hoe beter jij je leven hiernaar kunt inrichten, hoe makkelijker jij de ideale balans vindt. Een balans waarbij jij vol energie bent, je goed voelt en alle tijd neemt voor wat jij echt belangrijk vindt.

Dit begint met voldoende me-time: tijd voor jezelf. Tijd om voor jezelf te zorgen, tot rust te komen en op te laden voor je werk en je gezin. Wat je doet in deze tijd maakt niet uit, dat is aan jou. Kom tot rust en ontspan!

Zorg goed voor jezelf

Om je energie een boost te geven, is alleen me-time niet voldoende. Als je deze tijd alleen maar gebruikt om te slapen of een boek te lezen ontspan je misschien wel maar creëer je geen extra energie. Energie die jij hard nodig hebt. Bewegen is energieleverancier nummer 1. Bewegen kost natuurlijk energie, maar je lichaam heeft het ook nodig om fit te blijven. Samen met fitheid komt ook nieuwe energie naar boven. Voldoende bewegen en sporten is een must voor ambitieuze vrouwen. Alleen zo lukt het jou om de zware combinatie van een gezin en je werk vol te houden.

Gezonde voeding geeft je extra energie, gedurende de dag. Gebruik je voeding als brandstof voor je lichaam en ga niet snacken en snoepen om een energiedip te voorkomen, want die krijg je daarna extra hard weer terug.

Heb jij plezier in je werk, eet je gezond en beweeg je voldoende? Dan weet ik zeker dat jij ook vol energie thuiskomt van je werk. Energie die je kunt gebruiken om te genieten van je gezin!

Goed weten wat voor jou werkt vergt zelfkennis, je moet kunnen voelen wat jij nodig hebt. Je moet leren je intuïtie te gebruiken en keuzes te maken voor jezelf.

Kun jij goedbedoelde adviezen naast je neerleggen? Durf jij ‘nee’ te zeggen? Kun je echt luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt? Kun jij plannen, maar durf je hier ook flexibel mee om te gaan? Ben jij niet bang om te falen en kun je tegenslag naast je neerleggen?

Kun jij gezonde gewoontes vol houden?

Allemaal vaardigheden die jij nodig hebt om jouw ideale balans te vinden en te behouden. Want wat nu ideaal is kan over een paar maanden zomaar ineens niet meer werken. Flexibiliteit om je gewoontes bij te schaven helpt je om in balans te blijven.

Klik op Hanny Evers om naar haar profiel te gaan.

Laat Je Reactie Achter