Het verhaal van een moeder van een hooggevoelig kind met een sterke wil.

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Artikel detail
Het verhaal van een moeder van een hooggevoelig kind met een sterke wil.

Onder normale omstandigheden is het leven met een hooggevoelig kind met een sterke wil al best een uitdaging. Het kind heeft genoeg uitdaging nodig omdat het anders zichzelf verveelt en zijn energie niet kwijt kan. Op school vindt het die uitdaging en nog een beetje meer. Wat betekent dat thuis de overprikkeling best merkbaar is door redelijk kortaf te zijn en snel moe en boos te reageren. Een andere behoefte van dit kind is harmonie, het wil de ouders gelukkig zien en voelt het precies aan wanneer dat niet het geval is. Is er geen harmonie dan voelt dit hooggevoelige kind zich ongelukkig en reageert nog heftiger op situaties met ontoelaatbaar gedrag. Met als gevolg dat ouders nog sneller boos reageren en het kind nog minder harmonie ervaart. Best pittig dus. Gelukkig door de structuur en de voorspelbaarheid van de dag blijven de prikkels normaal gesproken binnen de perken zodat ouders genoeg rust krijgen om zichzelf op te laden.

Maar toen kwam corona. Moeder moest naar haar werk in de zorg en vader ging thuis werken. Alle structuur en duidelijk van het kind vielen weg. Aan de ene kant lekker thuis bij papa en mama en geen prikkels van school, heerlijk. Aan de andere kant geen uitdaging meer, geen uitleg over de lesstof en een uurtje juf op de computer. Wat ga je de rest van de dag doen? Thuiswerk? Hoe moet ik dat doen?

Als alle uitdaging wegvalt blijft er voor een kind met een sterke wil een heleboel energie over, energie die een uitweg zoekt. Ondertussen zorgt de sterke wil ervoor dat het zich aardig verzet tegen dingen die moeten en anders gaan dan normaal. Normaal ga je thuis geen schoolwerk maken dus waarom nu wel? Dus ga je daartegen in verzet. Op school wil het kind dat eigenlijk ook wel maar daar kan dat niet. De groepsdruk zorgt ervoor dat je redelijk in de pas blijft lopen. Maar de groepsdruk is weggevallen en veilig bij je ouders thuis kun je er prima tegenin gaan waardoor de situatie al snel onhoudbaar wordt.

Wie heeft hier hulp nodig?

Precies: de ouders. Als je alleen het kind zou straffen omdat het zich niet aan de situatie aanpast maak je het alleen maar erger. Ga je het kind leren om zich netjes te gedragen? Dat zal je niet lukken.

Door de ouders inzicht te geven in de behoeften van het kind èn van de ouders zelf, dan pas kun je samen uit deze negatieve spiraal komen. Als alle pilaren waar het leven van het kind op rusten wegvallen, school, sport, vriendjes, structuur, duidelijkheid, dan zal de overgebleven pilaar, de ouders, extra sterk moeten zijn om het kind te dragen. Als je dit samen met je partner kan doen des te beter, sta je er alleen voor dan zul jij nog sterker moeten staan. Maar als jij maar sterk genoeg bent dan kan er nog zoveel gebeuren maar dan blijf jij rechtovereind.

 

 

 

 

devfinal

Auteur Sinds: 02/07/2020

Laat Je Reactie Achter