Herhaalde patronen

  1. Home
  2. Emotioneel Welzijn
  3. Artikel detail
Herhaalde patronen

Je huidige patroon

Regelmatig hoor en merk ik hoe lastig het is om je oude patronen te doorbreken en hoe makkelijk men er weer in terug valt. Stiekem voelen deze oude patronen veilig. In je oude patronen kun je je moeiteloos aanpassen, aan je partner, aan je baan of baas, problematische situaties etc. Je draait er waarschijnlijk je hand niet voor om. Het doorbreken van je oude patronen vraagt andere vaardigheden van je die je tot nu toe onberoerd hebt gelaten. Dat kan nogal wat energie van je vragen en weerstand op leveren van je omgeving. Je was immers veel aardiger en of leuker toen je je voortdurend aanpaste aan alles en iedereen. Als je je oude patronen doorbreekt kun je er weleens achter komen hoeveel energie en aanpassingsvermogen dat van je vraagt.  Denk hierbij aan je relatie, je baan of bepaalde vriendschappen. Het kan lastig zijn om je te realiseren en om onder ogen te zien. Veiliger is het dan om terug te vallen in je oude patronen. Bovendien zijn veel van je keuzes en patronen gebaseerd op lastige emoties. Emoties kunnen ons op iets wijzen. Emoties stellen ons in staat om te groeien en te ontwikkelen als mens en persoon.

Het vuurtje onder de herhaling

Dezelfde emoties zijn helaas ook onze valkuil als het gaat om het doorbreken van oude patronen. Vooral de verborgen, weg geduwde en/ of onderdrukte gevoelens maken het lastig deze valkuilen te vermijden. We hebben namelijk de neiging om ervan uit te gaan dat we de ( bepaalde) ervaring al kennen. Wanneer dezelfde ( emotionele) gebeurtenis zich steeds weer voordoet, bijvoorbeeld ruzie met je partner, kinderen of conflict op je werk is het resultaat een opeenstapeling van je emotionele geschiedenis (bagage), dezelfde emoties komen in die situaties steeds terug. Denk aan het gevoel van; boosheid, machteloosheid, verdriet enz. Deze emoties spreken herkenbare patronen en voorspelbare reacties aan die in onze hersenen permanent worden vastgelegd. Dit betekent dat onze patronen en reacties zich herhalen zonder dat we er bij hoeven na te denken. We doen dan dingen onbewust of uit gewoonte. Je lichaam raakt verslaafd aan deze emoties en ervaringen. Dit maakt dat het dus inderdaad makkelijk is om terug te vallen in je oude patronen. Dit verklaard ook waarom het zo lastig is om je oude patronen te doorbreken en te vervangen door nieuwe.

Het doorbreken van je oude patronen doe je dus niet zo maar even en doe je ook niet in één keer. Doe het stapje voor stapje. Kijk naar je emoties en erken je eventuele emotionele verslavingen. Durf te ontwikkelen. Het is een proces. Een ontwikkeling die bij de een sneller gaat als bij de ander. Hoe snel het gaat is afhankelijk van je zelf, hoe groot is het verlangen om iets te veranderen. Oordeel niet over jezelf of veroordeel je zelf niet. Je bent niet de enige die last heeft van zijn oude patronen / verslaving

Wil je meer informatie? wil je een blijvende positieve flow in je leven? Wil je graag van je niet helpende oude patronen af, maar je weet niet hoe? Wil je contact met Mariëlla Medina van Synergy coaching&counseling,   klik dan hier!

Laat Je Reactie Achter