Dromen wakker maken – I have a dream!

  1. Home
  2. Uncategorized
  3. Artikel detail
Dromen wakker maken – I have a dream!

“I have a dream!”, zei Martin Luther King in augustus 1963.

Hoewel Dr. King dromen in de abstracte zin van het woord bedoelde, wil ik in dit blog twee werelden combineren: De dromen van ons daadwerkelijke verlangen en de ‘echte’ dromenwereld die we ’s nachts ervaren. 

Ken je het gevoel dat je wakker wordt en de droom die je ’s nachts had blijft je bezighouden?

Dit soort dromen is vaak de droom die ons “wakker maakt” en ons in staat stelt ons af te vragen, en na te denken over het leven. 

Stel jezelf de vraag: Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn verlangens? 

We hebben vaak de neiging om onze dromen te begrenzen door oogkleppen op te doen of te blijven hangen in het abstracte.  Op de eerder gestelde vragen krijgt ik meestal het antwoord ‘Ik wil gelukkig zijn’ of ‘Ik wil niet ongelukkig zijn’.  Als ik door blijf vragen om het verlangen positiever en specifieker te formuleren hoor ik ‘Ik wil, maar..”

Het tegenovergestelde hiervan is de ‘echte’ dromenwereld. Daar is alles mogelijk. Zo kunnen we op het ene moment thuis zijn en op het andere moment op de maan landen. In de droomwereld zijn er geen grenzen, geen logica. We kunnen daar door ramen stappen in plaats van deuren. Het is een groot raadsel, net sciencefiction.

Misschien denk je nu; ‘ja, leuk Nezah, maar wat kan ik met dit verhaal. Hoe kan mijn droomwereld mijn wensen en verlangens stimuleren? En wat als ik niet droom?

Ik heb goed nieuws: iedereen droomt, zelfs dieren. Vaak hebben we moeite om onze droom te herinneren. Dat noem ik vasthouden. 

Ik kan jullie leren hoe dat wél kan.

Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen om beide droomwerelden en de impact ervan uit te leggen. 

“Ik heb een droom!” zei ik niet zolang geleden: 

Ik zie mijzelf op een podium staan in een grote zaal vol met enthousiaste mensen. Ik geef een sessie over dromen gecombineerd met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). De interactie met het publiek is groot. Ik zie de energie stijgen en er is een vruchtbare connectie tussen mij, de bezoekers en de mensen onderling. 

“Ik heb onlangs gedroomd” riep ik gisteren: Ik sta in een veld. Een groot veld en er zijn veel mensen rondom mij. Ik heb een professionele camera bij mij en ik weet de weg. Ik ga naar een plek waar ik mensen ken. Het is een soort reünie. Ik zoek een plek waar ik goed zicht heb zodat ik foto’s kan maken. Ter voorbereiding probeer ik de camera uit en ik merk dat het vastloopt. Ik weet niet zeker of de foto is genomen of niet. En ineens denk ik ‘hé ik heb een digitale camera, het is makkelijk om dat te checken. Ik check het even en inderdaad de foto is niet genomen. Ik ga naar mijn vriendin Angelieke en vraag haar om mee te gaan om een Kodak-filmrolletje te kopen en ze zegt ‘hè, dat is niet de oplossing. Je hebt toch genoeg geld om een nieuwe camera te kopen?’ 

Ik weet nog dat ik wakker werd van mijn droom en dat het mij obsessief bezighield. Wát zou het kunnen betekenen? Waar gaat het over? Ik liep rusteloos door de kamer heen en weer totdat ik het door had. Verrek dit gaat over de verwarring en discrepantie van twee verschillende tijdsperken, het verleden en het nu. Ik heb een digitale camera maar ik denk nog steeds analoog (filmrolletje kopen) en haha Kodak? Dat bestaat niet meer, wordt wakker! En vooral de laatste zin ‘je hebt toch genoeg geld…? Die laatste zin bleef bij mij hangen en is in NLP-termen te vertalen als: ik beschik over alle bronnen die ik nodig heb. 

Met deze droom ben ik mij gaan realiseren dat mijn eerder geschreven verlangen naar een podium voorlopig niet aan de orde is. Het is tijd om in een nieuwe werkelijkheid te stappen. Want ook al hebben we te maken met corona en met alle tegenslagen van dien, mijn dromen kan ik nog steeds waarmaken maar dan op een andere manier. 

Dit blog is mijn eerste stap om in die nieuwe realiteit te komen en mijn dromen waar te maken.

Ik nodig jullie hierbij uit om jullie dromen met mij te delen en samen de eerste stappen te maken naar een nieuw begin!

Klik op Nezah Samur om naar haar profiel te gaan.

designer

Auteur Sinds: 02/07/2020

Laat Je Reactie Achter